top of page
Ondermijningsbus_jongeren.png
Zou jij je pinpas uitlenen?

Snel geld verdienen en die dure sneakers kunnen kopen. Je hoeft alleen maar even je pinpas uit te lenen of een pakketje weg te brengen. Wat kan er misgaan? Een heleboel, bekijk het verhaal van Samira maar...

1
2
Geldezel?!

Criminelen verdienen met hun activiteiten illegaal geld. Dit noemen we ook wel zwart geld. Om grote bedragen van dit geld te kunnen gebruiken, moeten ze dit witwassen. Hiervoor zijn criminelen op zoek naar geldrekeningen die ze kunnen gebruiken. Ze benaderen jou misschien wel. Via social media, op het schoolplein of via iemand die je (via via) kent vragen ze je om even je bankrekening of bankpas uit te lenen. Misschien vraagt een 'vriend' wel of jij wilt helpen. Of misschien word je wel gedwongen.

De criminelen gebruiken dan jouw rekening om crimineel geld te laten storten, over te maken of op te nemen. En zo dus wit te wassen. Het criminele geld is nu legaal geld. 

 

Zonder dat je het weet, help je met criminele activiteiten. Je bent dan een geldezel. In ruil voor je hulp krijg je geld. Soms wel honderden euro’s. Makkelijk geld verdienen en je probeert alleen maar te helpen, zou je misschien denken. Maar je wordt gebruikt door de criminelen en kunt hierdoor flink in de problemen komen. De politie komt geldezels, en jou dus ook, namelijk best snel op het spoor. Je kunt een strafblad krijgen, waardoor het lastiger is om een baan te vinden. Je kunt een aantal jaren zelf geen bankrekening meer openen. En de criminelen… die zijn nergens meer te vinden. Snel geld verdienen? Het is te mooi om waar te zijn.

 

Herken je je in dit verhaal?

Heb jij zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Of misschien gaat het om een vriend of vriendin. Weet je niet wat je moet doen? Erover praten is een eerste stap.

Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je denkt dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Blijf er niet mee lopen, (anoniem) erover praten is een eerste stap.

  • Deel je verhaal met een volwassene die je vertrouwt, zoals een docent of vertrouwenspersoon op school.

  • Chat (anomiem) met een hulpverlener van FIER

  • Neem contact op met de wijkagent (0900-8844).

  • Ben je in direct gevaar? Bel dan altijd 112!

bottom of page